Home   Η πόλη μας   Η Ηλιάκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Ηλιάκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Ηλιάκειος Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Νεάπολης συμπληρώνει σχεδόν 60 χρόνια λειτουργίας. Το 1947 ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης δωρίζει τα πρώτα βιβλία από την συλλογή του που θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την έναρξη της λειτουργία της βιβλιοθήκης. Ο ίδιος φροντίζει μέχρι το θάνατο του να στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα βιβλία από την συλλογή του εμπλουτίζοντας την συλλογή της βιβλιοθήκης. Την ίδια χρόνια με νομοθετικό διάταγμα (18/9/1947-ΦΕΚ212 τεύχος Α) εγκρίνεται η υπ. αριθμό 77/30-7-1947 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεαπόλεως για την ίδρυση βιβλιοθήκης ως νομικό πρόσωπο του Δήμου.

Σκοπός της βιβλιοθήκης σύμφωνα με τo N.Δ είναι η συγκέντρωση επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών χειρογράφων κτλ, που θα συντελέσουν στη πνευματική μόρφωση των δημοτών .
Η βιβλιοθήκη θα διοικείτε από πενταμελή επιτροπή υπό τον εκάστοτε Δήμαρχο ως πρόεδρο του συμβουλίου.
Οι πόροι του νομικού προσώπου σύμφωνα με το Ν.Δ θα είναι η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου οι δωρεές, και τα διάφορα κληροδοτήματα

Το 1953 με νέο Ν.Δ (22/1/1953 τεύχος Α ΦΕΚ16)η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεαπόλεως μετονομάζετε σε “Ηλιάκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη” έπειτα από την υπ. αριθμό απόφαση 140/10-8-52 του Δημοτικού Συμβουλίου τιμώντας έτσι το όνομα του δωρητή Κωνσταντίνου Ηλιάκη.
Σκοπός της βιβλιοθήκης σύμφωνα με το νέο Ν.Δ παραμένει ο ίδιος, ενώ την διοίκηση της θα ασκεί εξαμελή εφορευτική επιτροπή ορισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από τον Δήμαρχο, τον γυμνασιάρχη ένα δικηγόρο, ένα γιατρό καθώς και από δύο δημοτικούς σύμβουλους, ένας εκ των οποίων θα ασκεί χρέη γραμματέα.

Με νέο Ν. Δ (2-3-1990 ΦΕΚ 118 τεύχος Β) η Ηλιάκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη συγχωνεύεται με την Δημοτική φιλαρμονική ορχήστρα σε ένα νέο Νομικό πρόσωπο με όνομα Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία και ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η Ηλιάκειος Δημοτική βιβλιοθήκη έχει μεταφερθεί από τον χώρο του Δημαρχείου όπου στεγαζόταν σε ένα διώροφο κτίριο ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, ιστορικής γιατί αποτέλεσε κατοικία και διοικητήριο του Κωστή Αδοσίδη πασά, (διοικητή του Νομού Λασιθίου και μετέπειτα Κρήτης, επί Τουρκοκρατίας), αρχιτεκτονικής αφού αποτελεί τυπικό δείγμα δόμησης δημόσιων κτηρίων επί Τουρκοκρατίας.
Η βιβλιοθήκης καταλαμβάνει έκταση 650 τ.μ με αναγνωστήριο 35 θέσεων και έχει πλήρως ανακαινιστεί με πρωτοβουλία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ίδιο κτήριο από το 1924 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 είχε χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο αρρένων του Νομού Λασιθίου.

Η βιβλιοθήκη σήμερα αριθμεί γύρω στους 15.000 τόμους βιβλίων και 15 αναδρομικούς τίτλους περιοδικών . Το σύνολο της συλλογής έχει αποκτηθεί μέσω των δωρεών που έγιναν από πνευματικούς ανθρώπους που κατάγονται από τη περιοχή του Δήμου Νεάπολης και είναι οι παρακάτω:

Κωνσταντίνος Ηλιάκης (1905-1987)
Καθηγητής Ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας επιστημονικών έργων ιατροδικαστικής και τοξικολογίας. Η συλλογή αριθμοί 9000 τόμους βιβλίων ιατρικού , νομικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Τα βιβλία δωρίστηκαν όπως δήλωσε και ο ίδιος σε επιστολή του προς τον Δήμο με σκοπό να συμβάλουν στην πνευματική ανάπτυξη των συμπολιτών του.

Διονύσιος Μαραγκουδάκης (1878-1953)
Καθηγητής Θεολογίας στην Σχολή του Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων, με μεταπτυχιακές σπουδές στην θεολογική Ακαδημία της Μόσχας.
Διετέλεσε επίσκοπος Πέτρας από το 1923 μέχρι το 1953. Έγραψε και μετέφρασε πολλά θεολογικά βιβλία. Η συλλογή που δώρισε αριθμεί 1000 τόμους εκ των οποίων οι 200 τίτλοι είναι στη ρώσικη γλώσσα.

Εμμανουήλ Πυτικάκης (1898-1981)
Ανώτερος Αξιωματικό χωροφυλακής. Έγραψε τον δίτομο λεξικό “Το γλωσσικό ιδίωμα στην ανατολική Κρήτη”.
Το μέγεθος της δωρεάς αριθμεί γύρω στα 4000 βιβλία που το σύνολο τους αναφέρονται σε λαογραφικά , ιστορικά λογοτεχνικά θέματα.

Η τελευταία δωρήτρια ήταν η γνωστή λογοτέχνης -δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος Λιλή Ζωγράφου (1918-1998). Το περιεχόμενο των βιβλίων (1800 τόμοι) που δώρισε στην βιβλιοθήκη καλύπτουν θεματικά το χώρο της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*