Home   Η ομιλία της διευθύντριας του σχολείου μετά τον αγιασμό

Η ομιλία της διευθύντριας του σχολείου μετά τον αγιασμό

Πανοσιολογιώτατε,

Κύριε αντιδήμαρχε, κ. Σχολικέ σύμβουλε

Αγαπητά μας παιδιά , αγαπητοί γονείς,

Καλωσορίσατε στο ανανεωμένο σχολικό μας συγκρότημα, καλωσορίσατε σε ένα ακόμη συναρπαστικό  ταξίδι στη γνώση και στη δημιουργία. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τα παιδιά σας σε καινούρια μονοπάτια, να τους προσφέρουμε ευκαιρίες και να τους δώσουμε εφόδια χρήσιμα στη ζωή τους. Γνωρίζουμε καλά πως εμπιστευόσαστε στα χέρια μας  ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Κι εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε η σχολική χρονιά να κυλίσει ήρεμα και  δημιουργικά , ευχάριστα μα και αποτελεσματικά.  Με τη δική σας βοήθεια και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Να είστε κοντά μας, να μας επισκέπτεσθε, να ζητάτε πληροφορίες για την πρόοδο των παιδιών σας, να μοιράζεστε μαζί μας τις αγωνίες και τις ανησυχίες σας, να μη διστάσετε να ρωτήστε για οτιδήποτε χρειαστείτε. Η εποικοδομητική παρουσία σας μας ενθαρρύνει και συνεισφέρει ανεκτίμητα στην επίτευξη των στόχων του σχολείου, που δεν είναι άλλοι από την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σας.

—-Κι επειδή πραγματικά αναζητούμε μια τέτοια πολύτιμη συνεργασία θα σας ζητήσουμε τις επόμενες μέρες  να απαντήστε σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που στόχο έχει να κάνουμε το σχολικό μας προγραμματισμό περισσότερο ρεαλιστικό που θα λαμβάνει υπόψη του και  τις δικές σας σκέψεις και ανάγκες—

Βιώνουμε όλοι δύσκολες καταστάσεις λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως σε καλύτερες μέρες και πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η νέα γενιά , τα παιδιά μας, να ζήσουν σε ένα πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και αληθινό κόσμο. Να μην τους στερήσουμε την ελπίδα. Γι΄ αυτό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, σας υποδεχόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία κι αυτό το μήνυμα θέλουμε σήμερα να πάρετε μαζί σας: είμαστε εδώ για να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη γενιά του αύριο και στην πατρίδα μας . Οι συνάδελφοί μου όπως και πέρυσι θα βάλουν το μεράκι και τη φαντασία τους, τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους για να προσφέρουν στα παιδιά σας-στα παιδιά μας- τις ευκαιρίες κα τις εμπειρίες που αξίζουν.

ΈΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ ΚΑΛΩΣΌΡΙΣΜΑ στα παιδιά της Α΄ τάξης που διαβαίνουν φέτος τα σκαλοπάτια του δημοτικού σχολείου για πρώτη φορά . Καλώς ορίσατε παιδιά στο καινούριο σας σχολείο. Όλα θα πάνε καλά. Να μην ανησυχείτε για τίποτα. Ό, τι χρειάζεστε θα είμαστε, εδώ, κοντά σας για σας βοηθήσουμε. Μαζί με τα πρωτάκια μας καλωσορίζουμε και τους νέους εκπαιδευτικούς που μόλις σήμερα έφτασαν στο σχολείο μας. Νέοι συνάδελφοι που καλούνται μέσα σε αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν έργο και να ανταποκριθούν με επαγγελματισμό στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Είμαστε βέβαιοι πως με τη φρεσκάδα και τη θετική αύρα της νιότης τους θα συμβάλλουν ώστε η σχολική χρονιά να κυλίσει με τα ελάχιστα προβλήματα και φέτος.

 

Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή μέρα για το σχολείο μας. Κι αυτό γιατί, ανοίγει τις πόρτες του για να μας υποδεχτεί στους ολοκαίνουριους χώρους του.

Όπως  θα έχετε ήδη διαπιστώσει  το σχολικό μας συγκρότημα συμπληρώνεται με 6 νέες αίθουσες. Το έργο περιλάμβανε  την κατασκευή κατάλληλων χώρων με στόχο την αναβάθμιση του σχολείου μας προκειμένου ως Ολοήμερο Σχολείο να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες. Η χρηματοδότησή του έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και με την εθνική συμμετοχή που προβλέπεται. Η ωρίμανση της μελέτης και  η ένταξη του έργου έγινε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου επί της θητείας  του αείμνηστου νομάρχη Αντώνη Στρατάκη και στη συνέχεια του κ. Σήφη Αναστασάκη . Η υλοποίησή του συνεχίστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με την πολιτκή στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφειάρχη λασιθίου κ. Νίκου Κατσρινάκη. Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν μεθοδικά και επίμονα. Ιδίως όμως, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που είχαν και την ευθύνη επίβλεψης αλλά και τα συνεργεία της εταιρείας που ανέλαβαν το έργο. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, ιδιαιτέρως τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου και τη Διευθύντρια της υπηρεσίας την κ. Μαρία Καρύδη.

Στις δύο από αυτές τις αίθουσες, λοιπόν, θα φιλοξενηθούν η Α΄ και η Β΄ τάξη. Η τρίτη αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των ξένων  γλωσσών.  Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου βρισκόμαστε θα φιλοξενεί τις σχολικές μας εκδηλώσεις και τις βροχερές και κρύες ημέρες τα παιδιά θα μπορούν, επίσης,  να κάνουν τη γυμναστική τους. Δίπλα ακριβώς, θα λειτουργεί απερίσπαστο το Ολοήμερο Τμήμα του σχολείου μας, στο δικό του ξεχωριστό χώρο. Και στην επόμενη αίθουσα την οποία έχουμε ονομάσει «αίθουσα καλλιτεχνικών και πειραμάτων», θα μπορούν όλες οι τάξεις να απολαμβάνουν το μάθημα των εικαστικών αλλά και τα πειράματα της φυσικής οι μεγαλύτερες, καθώς υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ντουλάπια, πάγκοι και νιπτήρες.  Με την προσθήκη λοιπόν των νέων αιθουσών αποδεσμεύονται χώροι στο παλαιό κτίριο και τα παιδιά δε θα χρειαστεί να ξαναστριμωχτούν σε πολύ μικρές και ακατάλληλες  αίθουσες. Στο παλιό αλλά ανακαινισμένο κτίριο θα λειτουργήσουν στο ισόγειο η Γ και Δ τάξη και στον α΄όροφο η Ε και η Στ τάξη. Επιπλέον, στον α΄ όροφο θα λειτουργεί το Τμήμα Ένταξης το οποίο ελπίζουμε σύντομα να αναλάβει η κ. Ταμπουρατζή η οποία συνέβαλε τα μέγιστα πέρυσι στην καλή λειτουργία του σχολείου μας. Μία ακόμη αίθουσα στον α΄ όροφο θα λειτουργεί ως χώρος για χαλάρωση και θεατρικό παιχνίδι.

Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε την ριζική ανακαίνιση των τουαλετών οι οποίες άλλαξαν εντελώς φυσιογνωμία και σίγουρα θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους, αν και αρχικά δεν προβλεπόταν στη  μελέτη. Με την καλή όμως συνεργασία των υπηρεσιών έγινε, τελικά, πραγματικότητα και αυτό το έργο.

Στόχος μας είναι σε όλες τις τάξεις να υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, με πρόσβαση στο διαδίκτυο και δυνατότητα προβολής. Ήδη, το σχολείο διαθέτει τρία διαδραστικά συστήματα και επιχειρούμε σταδιακά να εξοπλίσουμε και τις υπόλοιπες τάξεις.

Αντιλαμβάνεστε πως με όλα τα παραπάνω το σχολείο μας μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο  το οποίο διαθέτει τις υποδομές που απαιτεί η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και που μέχρι χθες φάνταζε ουτοπία.

Βεβαίως υπάρχουν πολλές ανάγκες που είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν λόγω των οικονομικών δυσκολιών του δήμου και της περιορισμένης χρηματοδότησης της σχολικής επιτροπής. Αναζητούμε χορηγούς, δωρητές που θέλουν να υποστηρίξουν το έργο μας και να επενδύσουν στην παιδεία, γνωρίζοντας ότι τα χρήματα τους πραγματικά θα πιάσουν τόπο. Έχουμε κάνει κάποιες επαφές για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε προσεχώς. Μακάρι να βρουν οι πρώτοι μας χορηγοί και άλλους πολλούς μιμητές!

Για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα όμως, οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στον καθένα που συνέβαλε με τον δικό του τρόπο στην πρόοδο και την ανάπτυξη  του σχολείου μας.

 • Στους  προκατόχους μου και ιδιαίτερα στον κ. Γιώργο Μαμάκη που εργάστηκε με αυταπάρνηση για την αναβάθμιση του σχολείου
 • Στη διοίκηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το διευθυντή μας τον κ. Μανόλη  Μπαρμπεράκη για την υποστήριξη και τη  στενή συνεργασία
 • Στο Σχολικό μας σύμβουλο κ. Γιώργο Μαμακη για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση που μας προσφέρει
 • Σε όλους του συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μου  γιατί εκείνοι αποτελούν πάντα την κινητήρια δύναμη του σχολείου.

 

 • Στον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Αφορδακό, στις υπηρεσίες του Δήμο Αγίου Νικολάου, και ιδιαίτερα το προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου,  για τη μέριμνα, τη φροντίδα και τις εργασίες που προσέφεραν στο σχολείο μας λίγο πριν ανοίξει (καθαρισμός του κήπου μας, κλάδεμα δέντρων, καθάρισμα χόρτων, μεταφορά εξοπλισμού στις νέες αίθουσες) καθώς και στη ΔΕΥΑΝ  και το διευθυντή της τον  κ. Γιάννη Πεδιαδίτη για την προσπάθεια εξέρευσης λύσης σε σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του σχολείου μας
 • Στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστα Χριστουλάκη και τα μέλη της  για την αντιμετώπιση των λειτουργικών μας αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν διαρκώς.
 • Στους αιρετούς εκπροσώπους της δημοτικής ενότητας Νεάπολης, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχαλη Μαρή και τον Πρόεδρο κ Γιάννη Τσιχλή για τη στενή συνεργασία.
 • Ξεχωριστές ευχαριστίες στην τοπική εκκλησία, το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νεκτάριο για την πατρική του αγάπη και στον σεβαστό πατέρα Τίτο για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε μας κάλεσμα.
 • Επιτρέψτε μου ένα ακόμη θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην κ. Βαγγελιώ που καθαρίζει το σχολείο μας καθημερινά για την θετική και καλόκαρδη παρουσία της,  μα και στον κ. Λευτέρη που σαν φύλακας άγγελος των σχολείων της πόλης είναι κάθε στιγμή κοντά μας για να λύσει και να διορθώσει κάθε τεχνικό μας πρόβλημα. Το σχολείο ξέρετε είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Οι καθημερινές του ανάγκες-τακτικές και έκτακτες- πολλές και τα προβλήματα πολλαπλάσια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις καλούς και αξιόπιστους συνεργάτες σε κάθε επίπεδο.
 • Και φυσικά ευχαριστούμε τους μαθητές μας που μόλις αντιλήφθηκαν ότι είμαστε στο σχολείο και υπάρχει πολλή  δουλειά, έτρεξαν πρόθυμα να μας βοηθήσουν ακόμη και αν μερικοί είναι πια γυμνασιόπαιδα : τον Άγγελο τον Τερζάκη, τον Γιάννη τον Κασσωτάκη, τη Ράνια τη Χαλκιαδάκη και τον αδερφό της το Σταύρο, τον Νίκο το Λιουδάκη και τον αδερφό του τον…………………………., το Νίκο ………………………. Είμαι βέβαιη πως όλα τα παιδιά το ίδιο θα έκαναν στη θέση τους.

 

 • Άφησα για το τέλος το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα για τη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προσφορά σας στο σχολείο  μας και στα παιδιά μας. Όπως και πέρυσι, σας καλούμε και φέτος να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες σας, να συνδράμετε με κάθε τρόπο στην προσπάθειά μας, να συμμεριστείτε την αγωνία μας και μαζί να πορευτούμε για ακόμη μια πιο εποικοδομητική σχολική χρονιά. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την υποστήριξη και την εμψύχωσή σας.

 

 

Πριν κλείσουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα βιβλία έχουν φτάσει εγκαίρως φέτος και στο σχολείο μας και αύριο θα μοιραστούν στα παιδιά αφού, όπως προείπαμε, μόλις σήμερα το πρωί ανέλαβαν υπηρεσία οι νέοι εκπαιδευτικοί μας,  και αμέσως μετά θα συνεδριάσει ο Σύλλογος διδασκόντων για την κατανομή των τάξεων και τον προγραμματισμό του σχολικού έτους. Από αύριο ερχόμαστε κανονικά στο σχολείο μας. Το κουδούνι χτυπάει στις 8 και τέταρτο , οι πόρτες θα κλειδώνουν μετά την προσευχή και πρέπει να είμαστε όλοι στην ώρα μας για να συμβάλλουμε στη ομαλή λειτουργία του σχολείου και να μην προκαλούμε δυσλειτουργίες.

Γι’ αυτήν την εβδομάδα και για να μπορέσουμε να οργανωθούμε καλύτερα, όλες οι τάξεις θα σχολούν στις 12:30 και το ολοήμερο δε θα λειτουργήσει. Θα ξεκινήσουμε κανονικά την επόμενη βδομάδα οπότε και θα δοθεί το πρόγραμμα στα παιδιά.

Θερμή παράκληση προς τους γονείς: να προσέξετε το πρωινό των παιδιών, προτιμήστε κάτι παραδοσιακό και κυρίως σπιτικό. Δεν έχουμε δυστυχώς τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε κυλικείο αφού η προκήρυξή του πέρυσι απέβη άκαρπη. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς από τη μεριά του σχολείου να καλλιεργήσουμε υγιεινές συνήθειες στα παιδιά μέσα από σχετικά προγράμματα και δράσεις.

 

Πολλές Θερμές ευχές από τους συναδέλφους μου κι εμένα για μια καλή και γόνιμη σχολική χρονιά.

Να είστε καλά! Καλή δύναμη σε όλους!